Kjell presenterade resultaten från ett projekt där han infört bloggtekniken som verktyg för ledarskapsträning. Han började med att dra en intressant liknelse mellan bilens utveckling och hans syn på teknikutvecklingen inom universitet och högskolor. Kjell visade på de slående likheterna mellan utformningen av senare modeller av häst och vagn och designen på den första T-Forden. En tankemodell som Kjell menar visar sig tydlig även idag när vi överför gamla pedagogiska verktyg in i den allt mer teknikbaserade lärmiljön. Kjell fortsatte med att skämtsamt referera till sin egen generation som the "Why? generation". -Why do we need new technologies. -Why should we use it?
Projektet som Kjell arbetat med bestod av en kurs där 25 studenter använde blogg som ett verktyg för interaktion och kommunikation. Studenterna uppskattade inslaget och deltog med stor aktivitet genom att posta inlägg och fortsätta diskutera med hjälp av funktionen för att lämna kommentarer. Från utvärderingen lyftes bla följande synpunkter fram: Känsla av förnyelse, sporrar nyfikenhet och väldigt inspirerande.
.jpg)
Wei Wei Goh från University of Derby pratade om resultaten i rapporten Facilitating critical thinking using Wikis. Wei började med att ge en grunläggande introduktion till Wikis. I studien var alla deltagare förstagångsanvändare av tekniken. Ett tydligt faktum var att studenterna till största del använde Wikin som ett verktyg för att producera innehåll och inte utnyttjade de kraftfulla funktionerna för kollaboration.
Wei fortsatte med att lista några problem som uppstått och hennes förslag på hur dessa på bästa sätt kan lösas: Studenterna förstod inte hur man ska använda Wikis och fick inte tillräckligt med information om vilka möjligheter som verktyget erbjuder. Studenterna förklarade sitt låga deltagande med att de föredrar "face to face" kommunikation och att de haft brist på tid. Lösningarna på dessa problem kunde vara en genomgående introduktion, inslag av hands on training och att studenterna bör få tid att lära känna varandra innan arbetet med Wiki startar. Wei avslutade med att presentera resultatet av studien som visade att för mycket tid gick åt till att lära sig den nya tekniken och att processen att stödja kritiskt tänkande inte fick tillräckligt stort utrymme i och med detta.
.jpg)
Second Life har vid universitetet i Lublin fungerat väldigt bra för att öka kreativiteten och att utföra grupparbeten. Systemet har fungerat betydligt sämre för att tillsammans skapa innehåll och studien visar även att studenterna hellre kommunicerar via MSN än i Second Life. Andrzej avslutade med att lista några viktiga faktorer för att lyckas med ett projekt i Second Life: Motivation, små grupper, korta projekt och ett starkt ledarskap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar