fredag 5 december 2008

Open Education Resources: Unstoppable or Unsustainable ?

Dr Richard Baraniuk från Rice University i Texas, som har det s k Connexions- projektet. (www.cnx.edu).


Liberate the textbooks! är Baraniuks budskap. Organisera allt på sid-nivå istället! Inte så kaotiskt som det verkar om man använder XML. Sätt det sedan i en database (web repository) och gör det fritt att använda och open source (möjligt att bearbeta).

Viktigt är Creative Commons som licensieringsmodell. CNX jobbar med CCBy, en licens som passar webben och open content, men ger visst skydd och upplyser alla om vad som gäller (add, remix, - but attribute!). Sedan inbjuder man andra att vidareutveckla och nyutveckla sånt som saknas.

CNX jobbar med små XML-moduler som snabbt sätts ihop med andra till ett paket ("learning machines") som sen också kan bli ”powerful textbooks”, eller personalised textbooks. Man jobbar konsekvent med en slags LEGO-modell, LEGO är också metaforen som visas på bilder. Andra som jobbar med Learning Objects har övergett och gissalr den metaforen sen länge, men CNX är på denna väg.

Textböcker blir ju dyrare och dyrare – studenter har helt enkelt inte råd. Studenter i Kaliforniens Community Colleges klagar på att kostnaden för kurslitteraturen är större än deras tuition fees – så studenter slutar för att de inte kan köpa böckerna. Då behövs OER-material – som också kan tryckas. Försök pågår.

Sedan talar han om long tail publishing. Vilken lärare vill inte skriva ”The Harry Potter of Economics” textbook och tjäna pengar på den. Men det är ju sällan så – de flesta läroböcker har liten upplaga, och författaren får sällan sälja så många att han någonsin får några pengar från förlaget. Det gäller nu att jobba som en del av musikbranschen utvecklats – underlätta spridning av de smala alternativen – som alla har en marknad.

Men OER kan vara förenlig med for-profit publishing. Creative Commons CCBy tillåter kommersiell användning. Var skulle Linux vara utan RedHat t ex, som distribuerar Linux och tjänar pengar på det genom att supporta, vidareutveckla, distribuera?

Print on Demand funktioner har framtiden för sig: COOP.com , Lulu.com, OnDemandBooks – vissa trycker för en cent per sida. Kolla FlatWorlds business model – boken är en sak, supplementals är vad dessa gör pengar på. Detta är som när man köper rakhyvel eller bläckstråleskrivare– just denna är billig, förbrukningsartiklarna finansierar.

Ett annat koncept är ”lens” (linser, tjänster somn erbjuder perspektiv), t ex ”Faculty of 1000”, en betaltjänst som söker och ordnar åt en lärare vad man behöver.

Han uppmanar oss till slut att skriva under ”The Cape Town Declaration” om vi är intresserade av OER.

Inga kommentarer: